Vil bygge gårdsresort med plass til 700 turister i Flåm

- Turistene skal tilbys friluftsspa og få plukke egne bringebær til syltetøyet. Dette skriver BT i en reportasje om utbyggingsplanene tirsdag 28.mai 2019Reportasjen er gjengitt i sin helhet under: 

I Flåm bor det 400 mennesker. Nå har gårdeier Siver Wangen planer om å bygge en gårdsresort med plass til rundt 700 overnattingsgjester på Brekke gard.

– Se her! Rammen rundt er jo lagt for tusenvis av år siden, sier Wangen og viser naturen rundt seg.

STORE PLANER: På gården til Siver Wangen kan det komme en gårdsresort. Han hadde selv ideen til prosjektet. FOTO: Rune Sævig.

– Har reist rundt halve planeten

Han og familien eier og driver flere suvenirbutikker på Vestlandet, som ifølge regnskapene går veldig godt. Nå vil han gi turistene et nytt overnattingstilbud. Det er på høy tid med flere overnattingsplasser i Flåm, mener han.

– Folk har reist rundt halve planeten når de kommer til Flåm. Og så må de reise herfra igjen etter noen timer fordi det ikke er nok overnattingsplasser, sier Wangen.

Planen er å bygge ut hele 12.000 kvadratmeter med overnattingsplasser og fellesarealer på Brekke gard, som ligger en kilometer fra sentrum av Flåm. Nedenfor ligger Flåmselva, like bak ligger Brekkefossen.

– Det er viktig å tenke nytt. Men vi skal ikke bygge en stor koloss, resorten skal bestå av flere bygninger som går inn i landskapet her, sier Siver Wangen.

TURISTTOG: I dag kjører turisttoget forbi Brekke gård. I fremtiden kan markene nedenfor huse rundt 700 turister på sommerstid. Foto: Rune Sævig

Han tok kontakt med Even Hegbom da han fikk ideen til et gårdshotell. Nå er Hegbom prosjektleder.

– Dette skal ikke bare være et sted hvor du bare overnatter. Det skal være trivelig å være her og en grunn til å komme hit, sier Hegbom.

Hegbom har vært med på omfattende utbyggingsprosjekter før. Han så et potensial i Myrkdalen og investerte tidlig der. Nå er han også engasjert i utbyggingen i Hodlekve i Sogndal.

Skal få se hingsteslepp

I Flåm ser han for seg en resort i norsk stil: Turistene skal tilbys en friluftsspa der de kan ta en utedusj etter å ha gått Flåmsdalen. De skal kunne plukke egne bringebær som de etterpå får spise som syltetøy. Det skal også være levende norske husdyr på anlegget.

TETT MED TURISTER: Flåm har hatt en voldsom vekst av turister, men mange kommer og reiser derfra samme dag. Her er et cruiseskip inne, det har plass til 4500 gjester. FOTO: Rune Sævig

– Tenk å kunne se på hingsteslepp! Her skal de ikke se på dyrene, slik som dyrehagen. De skal få oppleve at dyrene spiser og bæsjer, ting som noen av dem aldri har sett før, sier Hegbom.

Gårdsresorten skal bygges slik at du fortsatt føler at du er i et lite samfunn. Og ruskevær skal selges inn som noe attraktivt.

– I Syden har været vært viktig kapital i mange år. Det kan det være for oss også, sier han.

Har gjort rasvurdering

Det er gjort vurderinger av ras- og flomfare. Byggene vil bli liggende i ulike sikkerhetssoner. Det er allerede nå klart de ikke kan sette opp store bygg i bakre del av gården, nærmest fjellet.

– Vi skal omregulere på et gårdsbruk mellom høye fjell, der det er strengt regulert for ras. Dette vil ta tid. Men vi er rimelig trygge på at folk står klare til å være med å investere i dette, sier Hegbom.

Hvert år reiser rundt en million turister med Flåmsbanen. Rundt en halv million tar seg inn i Nærøyfjorden på sightseeing. Flåm regner med at de har i overkant av en million besøkende i løpet av en sesong.

Prosjektgruppen har også gjort analyser av om det er marked for et så omfattende prosjekt.

Har ikke møtt motstand

I mars var det et folkemøte i Flåm om utbyggingsplanene. Her fikk folk se skissene til prosjektet.Ledige stillinger

Alle stillinger